piet langen

“Ik was er helemaal klaar voor.”

Gast Piet Langen aan het woord

Piet Langen (82) kijkt vanuit de rookkamer van het hospice uit op het huis in de benedenstad waar hij vroeger woonde. Daar zag hij de witgeklede nonnen van Bethlehem wel eens voorbij komen. Jaren later zit hij hier om afscheid te nemen van het leven.

In de volle huiskamer zit Piet Langen koffie te drinken met de medewerkers van het hospice en een paar gasten. Voor ons gesprek laat hij zich naar de rookkamer brengen op de bovenste etage. Door zijn longziekte is Piet kortademig maar hij geniet van het roken, meestal in zijn eentje. Een tijdje terug had hij gezelschap van een andere gast, maar die man overleed na twee dagen. “Je raakt eraan gewend als er weer iemand overlijdt, dan luiden ze beneden de bel. Ik heb de neiging om ook eens aan dat touw te trekken”, lacht hij.

nieuw-zeeland

Ondanks het gebrek aan adem, vertelt hij uitgebreid over zijn afwisselende leven. In de jaren vijftig emigreerde hij met zijn vrouw naar Nieuw-Zeeland. “Iedereen emigreerde in die tijd omdat de lonen hier zo laag waren. Hier verdiende ik 130 gulden per maand, in Nieuw-Zeeland omgerekend 120 gulden per week.” Dus namen ze van iedereen afscheid vanuit het idee dat ze nooit meer terug zouden komen. “Ik was kleermaker van dameskleding, vooral van bruidskleding. Onze twee kinderen zijn daar geboren en we hebben het daar heel goed gehad.” Na 16 jaar gingen ze voor het eerst op vakantie in Nederland en besloten uiteindelijk niet terug te gaan.

licht na de tunnel

Begin december 2015 kwam hij naar het hospice. “Ik was er klaar voor om te sterven. Voor de kerst is het wel gebeurd, dacht ik. Maar het gaat juist beter, dat is wel raar.” Bang voor de dood is hij niet, zijn gevoel zegt dat er werkelijk iets is. Hij heeft immers als eens ‘gereisd’. “Tijdens een operatie ben ik in coma geraakt. Ik liep door een donkere tunnel en kwam toen in een lichte ruimte met heel veel mensen in blauwe kleding. Het stond helemaal vol. Zolang ga ik niet wachten, dacht ik, en ik ben teruggegaan.”

geen lijdensweg

Omdat zijn toestand weinig verslechtert, maakt hij zich zorgen hoe het verder moet. “Ik ben er klaar voor en verlang naar rust. Terug naar huis gaat niet en ik wil niet nog een keer naar een andere plek. Voor mijn vrouw, die Alzheimer heeft, hoef ik niet te blijven want zij weet het toch niet als ik er niet meer ben.” Daarom heeft Piet Langen alle voorbereidingen getroffen. “Ik heb de begrafenis-ondernemer laten komen en vertelt hoe ik het wil. Nu ben ik bezig met mijn graf, want ik wil bij mijn ouders in Apeldoorn in het graf. De doktoren van het hospice mogen geen euthanasie doen, daarom heb ik het mijn eigen huisarts gevraagd. Het liefste krijg ik binnenkort een prik, dan weet ik zeker dat het geen lijdensweg wordt. Ik heb genoten van mijn leven, het is goed zo.”

vrienden hospice bethlehem bloemen

Een reflectie op onze rol in 2022 als voorzitter

Ik loop met – in beide handen – volle boodschappentassen achter twee mensen aan richting roltrap. Plotsklaps staan ze bovenaan de roltrap stil om te overleggen. Ik bots bijna tegen ze aan. “Oeps”, flap ik er uit. Zij zegt tegen hem: “Laten we even doorlopen, we staan in de weg”.

Lees verder »
anja martens

Je doet het met z’n allen.

Ze was er vrijwel vanaf het begin bij. Na 11½  jaar, nam ze deze zomer afscheid van het hospice. Anja Martens (62) uit Elst was als gastvrouw een vertrouwd gezicht. ‘Je doet het met z’n allen voor hetzelfde doel: dat de gasten het goed hebben’. Met Anja neemt het hospice afscheid van een echte Bethlehemmer.

Lees verder »
theo vd gein

Luchtige mensen zie ik hier het liefst.

Zijn kamer in het hospice biedt een prachtig uitzicht op de rivier en de Waalbrug. Vijftien kilometer stroomopwaarts heeft hij zijn hele leven gewoond: in het dorpje Leuth, dicht bij de Waal. Binnenkort gaat hij weer terug. Thuis wil hij opgebaard worden, net als zijn vrouw, die 8 maanden geleden overleed aan kanker. Al zijn wensen heeft hij op papier gezet. “Daar hoef ik me niet meer druk over te maken.”

Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *