Intrigerende Bethlehem-lezing van prof. dr. Paul van der Velde

Onlangs hebben wij samen met onze ambassadeurs en zakelijke relaties uit de regio Nijmegen genoten van een lezing van prof. dr. P.J.C.L. van der Velde (Paul) met aansluitend een smakelijke lunch in het prachtige oude Besiendershuis Nijmegen.

Paul van der Velde is hoogleraar Aziatische Religies aan de Radboud Universiteit en heeft meerdere publicaties uitgebracht over Aziatische godsdiensten en culturen. Tevens begeleidt hij Oosterse reizen.
Hij heeft ons meegevoerd naar India 5.000 jaar terug. Aan zijn hand reisden we naar het heden en kregen we verschillende inzichten m.b.t. het Boeddhisme: het Westers denken daalt weliswaar neer in het Oosten, en ook de Aziatische stromingen krijgen voet aan de grond in bijvoorbeeld Europa, maar hoe we het Boeddhisme uiteindelijke beleven, daar zit nog een wereld van verschil tussen. Hij vertelde beeldend dat in het Oosten ‘het lijden’ centraal staat, waarbij de blik is gericht op het leven ‘na het leven’. In het Westen echter staat juist ‘het leven’ dat we nu leven centraal. Omdat het Boeddhisme zich blijft ontwikkelen, zullen juist ook dit soort verschillen in beleving blijven bestaan. Tijdens de lunch concludeerden we, dat het soms intrigerend is wat je allemaal niet weet en hoe verrijkend het is dat er kennisdelers zijn als Paul van der Velde, die ons een stuk wijzer maken.

Ps. De samenwerking met het Besiendershuis zal worden voortgezet volgend jaar i.v.m. thema ‘Suffering Matters’. Informatie hierover zal later volgen.

(Foto’s Simon de Bie)

Besiendershuis, Nijmegen

 

 

← Terug naar nieuws

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf u in voor de E-mailnieuwsbrief