Bethlehem-lezing 2017

Stichting Vrienden Hospice Bethlehem organiseert jaarlijks een lezing voor een groep notarissen, belastingadviseurs, accountants en private bankiers uit de regio. Dit jaar vond deze lezing, de Bethlehem-lezing plaats op 17 januari. Ruud Linssen schreef er een artikel over:

We sterven allemaal anders

Het levenseinde maakt goed duidelijk dat we allemaal anders zijn. De één wil geborgenheid, de ander informatie. Terminale zorg verbetert als die ene – stervende – mens centraal staat. Dat zegt Bert Buizert van Stichting Stem, die onlangs zijn visie ontvouwde tijdens de jaarlijkse Bethlehem lezing in Nijmegen.

Bert Buizert uit Utrecht is van Stem, Sterven op je Eigen Manier, een stichting die de dood meer bespreekbaar wil maken in de samenleving. Dat ideaal heeft rugwind gekregen met een onderzoek een aantal jaren geleden. In kaart werd gebracht hoe wij tegen de dood aankijken, met name de verschillen.

Er blijken grofweg vijf groepen mensen te zijn:
1. De vertrouwenden zien de dood als een onderdeel van het leven. Zoals gelovige mensen vaak.
2. Voor de rationelen is de dood als een inbreuk op een succesvol leven. Er is behoefte om te praten, over wat te doen om beter te worden.
3. Ook de socialen willen erover praten, maar bij hen zetten angst en afkeer de toon. Zij zoeken warmte van familie en vrienden en willen dat alles voor hen geregeld wordt.
4. Kritische noten over de zorg kraken, dat doen proactieven. De dood is voor hen geen taboe, ze denken er over na.
5. De onbevangenen tenslotte willen nog zoveel mogelijk uit het leven halen en maken eigenzinnige keuzes.

De zorg

Deze indeling doet geen recht aan de complete realiteit van sterven, zegt Bert Buizert, die zorgprofessionals traint. “Iedereen is uniek en daarmee is sterven ook voor iedereen anders. Maar het onderzoek biedt wel belangrijke aanknopingspunten om de terminale zorg te verbeteren. Het helpt om goed naar een patiënt te kijken en beter aansluiting te vinden bij diens behoeften.”

Tegelijk kan de zorgprofessional zelf hierin niet buiten beschouwing blijven, vult hij aan. “Wij werken niet allemaal op dezelfde manier in de zorg, omdat we allemaal anders van karakter zijn.” Het is belangrijk dat zorgprofessionals zich  daarvan bewust zijn en het vertalen in de zorg voor terminale mensen die afhankelijk zijn.

Dat het onderzoek (van Motivaction) de terminale zorg fundamenteel kan verbeteren, is nog nauwelijks doorgedrongen tot de werkvloer. Over hoe je een slechtnieuwsgesprek kunt voeren, wanneer je afstand houdt en wanneer juist niet. Tijdens de trainingen van Bert Buizert krijgen zorgverleners beter inzicht in hoe mensen omgaan met hun eigen dood. De verschillen daarin, en daarmee ook de verschillende manieren van communicatie en benadering die nodig zijn.

Bert Buizert: “Het hele team krijgt de behoefte van die ene patiënt scherper op het netvlies. De zorg sluit beter bij hem of haar aan en hangt minder af van wie er aan het bed verschijnt. Zo ontstaat er meer rust en consequentheid. Medicatie bijvoorbeeld wordt gerichter gegeven.”

Hij is een van de voorlopers in het toepassen van deze visie.  Hij vertelde er over tijdens de Bethlehem-lezing in Nijmegen. Die wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting Vrienden van Hospice Bethlehem. Elk jaar weer geeft een spreker van naam en faam zijn visie op de naderende dood.

Wassen

De Bethlehem-lezing van Bert Buizert maakte met diverse voorbeelden helder dat de zorg rond sterven een delicaat thema is,. Bert Buizert. “Tijdens trainingen laat ik verpleegkundigen in een oefening hun eigen sterven verbeelden. Iemand ontdekte dat ze bij incontinentie alleen door haar eigen partner verzorgd wilde worden. Dat was raar. Liep ze als zorgprofessional tegen dezelfde situatie aan, dan zei ze: laat mij het wassen doen, ik kan het veel sneller. Dat doe ik nooit meer, zei ze na afloop.”

Meer info: www.doodgewoonbespreekbaar.nl

← Terug naar nieuws

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf u in voor de E-mailnieuwsbrief