Verloop van een stervensproces. Column door Marleen van Casteren

Iemand die gaat sterven na een ziekbed, voelt zich steeds zwakker worden en heeft het gevoel dat de kracht uit het lichaam wegvloeit. Dat kan iemand angstig of onrustig maken. Om zoveel mogelijk voorbereid te zijn legt de specialist ouderengeneeskunde van het hospice, Marleen van Casteren, de gast en zijn naasten uit wat men kan verwachten in het stervensproces.

‘Goede informatie over het verloop van een stervensproces kan helpen om de angst voor wat er gaat komen te verminderen. Ik vertel de gast en zijn naasten dat de vermoeidheid verder zal toenemen en de kracht afneemt zodat men uiteindelijk bedlegerig wordt. Ook neemt de eetlust af en daarna de behoefte om te drinken.

De stervende persoon zal steeds meer slapen en de ademhaling kan veranderen. Hij keert meer naar binnen en de communicatie verloopt moeilijker. De stervende lijkt niet meer te luisteren, maar dat is slechts schijn. Het gehoor blijft namelijk het langst functioneren. Je kunt dus nog heel lang dingen tegen iemand zeggen. De stervende heeft alleen de kracht niet meer om te reageren. Als het proces vordert, gaan alle organen op een lager pitje werken en daardoor nemen de lichaamsfuncties geleidelijk af. Soms treedt er enige verwardheid op. Meestal is dit een weg die te begaan is.

Uiteraard blijven de verpleegkundigen en ik ons richten op goede klachtenverlichting. Tevens hebben wij aandacht voor de ondersteuning van de naasten die waken. Want voor bijna alle mensen is het begeleiden van een naaste bij het sterven een zeer intense en indrukwekkende gebeurtenis.’

← Terug naar nieuws

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf u in voor de E-mailnieuwsbrief