Heropening hospice met vol programma

Hospice Bethlehem is gedurende vier maanden grondig gerenoveerd. Op 17 mei konden Vrienden en geïnteresseerden dit markante, monumentale gebouw bezichtigen en (opnieuw) kennismaken met het werk van het hospice. Stichting Vrienden Hospice Bethlehem kijkt terug op een geslaagde dag en dankt degenen die de heropening met ons gevierd hebben.

Voor iedereen die deze dag gemist heeft, of de toespraak van Ward Verkuijlen (voorzitter Stichting Vrienden van Hospice Bethlehem) nog eens wil nalezen, vindt u hier de tekst met wat impressie foto’s.

Toespraak heropening Hospice Bethlehem 17 mei 2015

Welkom Vrienden van Hospice Bethlehem bij onze derde Vriendendag! Gisteren was de officiële 12e verjaardag van het hospice, dat kan geen toeval zijn.
Ruim 1.100 gasten namen in die jaren op de meest liefdevolle wijze en met de best denkbare professionele ondersteuning afscheid van het leven in ons hospice, uw hospice. De dank en eer voor dat belangrijke en goede werk komt allereerst de 20 medewerkers en circa 150 vrijwilligers toe. En natuurlijk alle familieleden en andere naasten die samen zorgen dat de laatste levensfase van onze gasten zo rijk mogelijk mag worden geleefd.

Welkom in dit karakteristieke monumentale pand Huize Bethlehem, hartje stad, waar Kalorama met grote toewijding en professionaliteit zorgt voor de gasten. Nog steeds zijn we dankbaar voor het besluit van de Paters Domincanen om ons zo’n 2,5 jaar geleden het pand te schenken. We hebben ons verplicht om minimaal de komende 10 jaar het hospice op deze heilige plek in Nijmegen te handhaven. Onze overeenkomst met Kalorama voorziet daar ruimschoots in.

De Vrienden hebben in die 2,5 niet stil gezeten; we maakten een meer uitgebreid renovatieplan. Dankzij de creativiteit van Paul van Hontem architecten konden alle verbeterwensen voor gasten en medewerkers worden gehonoreerd. Voor bijna een half miljoen Euro hebben we geïnvesteerd. De hoognodige renovatie biedt de gasten, hun naasten, de medewerkers en vrijwilligers een hospice met een eigentijdse uitstraling. Terwijl de kapel juist weer in zijn oorspronkelijke staat en stijl is gerestaureerd.

Er kwamen ook enkele nieuwe voorzieningen. Op de tweede verdieping van de Ottengaspanden hebben we een bibliotheek en een familie-appartement toegevoegd. We realiseerden betere werkruimtes voor de medewerkers van het hospice, er kwam een nieuwe rookkamer en alle ramen en deuren werden verduurzaamd en voorzien van hoogwaardig isolerend glas, ook het glas in lood. En dat is zo goed gebeurd, dat het níet te zien is…

Véél andere zaken zie je ook niet of nauwelijks. Zo werd het voegwerk hersteld, technische installaties vernieuwd, de airco-installatie uitgebreid en alle veiligheidsvoorzieningen weer up to date gemaakt. Kortom, we hebben een geheel nieuw Hospice Bethlehem, het ziet er beter uit dan ooit, we zijn gelukkig en trots!

Dat kon alleen maar dankzij de bijzonder gulle bijdragen van Stichting Volksbelang, Monuta Charity Fund, particuliere giften en Roparun. Roparun dekte met zijn bijdrage zelfs de helft van onze kosten. Maar ook de bouwbedrijven zijn we veel dank verschuldigd; maandenlang werkten we zeer plezierig en productief samen met KlokBouw, Kuijpers schilderwerken, DKC en Kropman; hun kennis van zaken en betrokkenheid bij ons hospice was fenomenaal. Samen met KlokBouw vormden we een bouwteam waarin namens onze huurder Kalorama Peter van Hest en Moniek Hensing vinger aan de pols hielden. Namens de Vrienden zetten Carel Sweens en Petrik Ariëns zich zonder compromis in. Elk voorkomend obstakel in het bouwproces werd samen opgelost en elk bouwteam werd begonnen met een appeltaart op toerbeurt…En waar onze kennis tekortschoot, kregen we wijze raad van de medewerkers van gemeente Nijmegen en de Omgevingsdienst Regio Nijmegen.

De Vrienden van Hospice Bethlehem blijven zich inzetten voor mensen in de regio Nijmegen voor wie het einde van het leven zich aankondigt. Dat doen we eerst en vooral hier in Hospice Bethlehem. Maar we richten ons in de toekomst ook op mensen en mantelzorgers in hun thuissituatie; als de omstandigheden passen, wil iemand graag zo lang mogelijk thuis zijn. Wij spreken al van Bethlehem Thuis. Dat gaan we doen samen met de VPTZ, de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Nijmegen en natuurlijk met Kalorama waarmee we al zolang zijn verbonden.

Maar nu eerst sluiten we vandaag de renovatie van Hospice Bethlehem af: de klus is geklaard. We genieten van workshops, lezingen en rondleidingen, van een heerlijke lunch en natuurlijk van elkaars gezelschap. Alles mede mogelijk gemaakt door UitKoken en KlokBouw en niet te vergeten onze Vrienden Astrid van der Laar en Marjan Stoop. Zeer veel dank daarvoor!

Niet beter dan op deze Vriendendag kunnen we de heropening vieren. En niemand beter dan wethouder Bert Frings kan daar een officieel tintje aan geven.

20150517_12213220150517_113431 P1040483

← Terug naar nieuws

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf u in voor de E-mailnieuwsbrief