Carel Sweens: ‘De renovatie vroeg twee jaar al onze aandacht’

Bestuurslid Carel Sweens heeft de afgelopen twee jaar zijn handen vol gehad aan het begeleiden van de uitgebreide verbouwing van het hospice. In het vriendenbestuur is hij de expert in vastgoed. Een belangrijke functie, nu het gebouw in eigendom is van de Stichting Vrienden van Hospice Bethlehem.

Eind 2012 verwierf de Stichting het historische pand van de paters. Om niet, zoals dat heet, onder voorwaarde dat het een hospice zou blijven. Dat schept aardig wat nieuwe verplichtingen, vertelt Carel Sweens. ‘Eerst richtte de Stichting zich vooral op fondsenwerving voor de eigen bijdrage van gasten en om het comfort te verhogen. Nu zijn we ook eigenaar van een gebouw dat we verhuren aan zorgorganisatie Kalorama die verantwoordelijk is voor de zorg in het hospice’.

Verbouwing

Het pand was na 12 jaar wel toe aan groot onderhoud. ‘Na overleg met de medewerkers besloten we het niet alleen op te knappen maar ook te verbouwen. De indeling was niet optimaal. Zo zijn de kamers van de medewerkers naar de bovenste verdieping verplaatst, hebben we de rookruimte voor de gasten gewijzigd en is er een kamer gekomen voor familieleden die willen overnachten. En er is nu een bibliotheekruimte waar ook de Vereniging Palliatieve Thuiszorg gebruik van maakt.’

Samen met WBVG

Omdat het een monumentaal pand is, heeft Carel Woningbouwvereniging Gelderland (WBVG) bij de verbouwing betrokken. Vol lof is hij over Petrik Ariëns van WBVG waarmee hij de afgelopen jaren nauw heeft samengewerkt. ‘Hij is heel betrokken bij het pand, het proces en de mensen. De inspanning die hij heeft geleverd is erg belangrijk geweest.’

Vooruit

De renovatie en verbouwing kostten ruim 450.00 euro en werd mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van o.a. Roparun, Volksbelang en Monuta. Carel is trots op het eindresultaat na heel veel uren vergaderen en hard werken. ‘Het hospice biedt nu alle comfort voor onze gasten. De sfeer en prachtige details zijn volledig behouden. Vooral de kapel is een prachtige stilteplek geworden. Op oude foto’s zijn de originele kleuren achterhaald en de renovatie van het houten altaar is puur vakmanschap. Alles is met veel liefde en aandacht in oude luister hersteld. De komende jaren kunnen we vooruit.’

← Terug naar nieuws

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf u in voor de E-mailnieuwsbrief